BASF:n Master X-Seed palkittiin innovaatiopalkinnolla

 

Ulmer BetonTage 2014  –messuilla Neu-Ulmissa, Saksassa, BASF palkittiin lujittumista kiihdyttävästä Master X-Seed 120 -lisäaineesta betonitekniikan luokassa. "Tämä on suuri kunnia, sillä tämä palkinto osoittaa, että olemme kehittäneet innovatiivisen tuotteen, joka mahdollistaa uusia liiketoimintamahdollisuuksia asiakkaillemme", sanoi Herwig Heegewaldt, joka vastaa BASF:n betonin lisäaineiden liiketoiminnasta Saksassa, Itävallassa ja Sveitsissä.

Master X-Seed on ainutlaatuinen tuote, joka mahdollistaa hienojakoisten synteettisesti valmistettujen Crystal Speed Hardening -kiteiden lisäämisen betoniin käyttövalmiina suspensiona. Tämä prosessi – tunnetaan "kylvämisenä" – nopeuttaa kovettumista merkittävästi, erityisesti sementin hydratoitumisen alkuvaiheen aikana. Betoni, johon on lisätty Master X-Seediä, kovettuu yhtä nopeasti 20°C:ssa kuin betoni ilman kiihdytintä 60°C:ssa. Perinteinen menetelmä on lisätä lämpöä kovettumisprosessin nopeuttamiseksi ja näin varmistaa korkea tuottavuus.

"Kylvämisteknologian kehittämisessä olennaisessa osassa oli läheinen yhteys pinta- ja polymeerikemian, sekä minerologian ja  rakennetekniikan osaamisen välillä. Master X-Seed on erinomainen esimerkki siitä, miten meidän poikkitieteellinen lähestymistapamme tutkimukseen mahdollistaa uusia sovelluksia rakennusteollisuudessa ja näin luo lisäarvoa meidän asiakkaillemme", kertoo Michael Fischer, joka vastaa BASF:ssa betonin lisäaineista Euroopassa.

Erityisesti betonielementtiteollisuus voi käyttää Master X-Seed-lisäainetta optimoimaan tuotantoprosesseja, parantamaan betonin laatua ja energiatehokkuutta, sekä vähentämään CO2- päästöjä jättämällä pois elementtien lämmittämisen. Master X-Seed tarjoaa uusia mahdollisuuksia myös valmisbetoniin. Esimerkiksi betonin valaminen talvella alhaisissa lämpötiloissa on helpompaa ja betonilattiat voidaan viimeistellä paljon nopeammin pienentyneiden odotusaikojen ansiosta.

Toisin kuin perinteiset kiihdytysmenetelmät, Master X-Seed ei vaikuta alentavasti lopulliseen lujuuteen eikä betonin käyttöikään. Master X-Seed on hyväksytty käytettäväksi betonissa DIN 1045-2-normien mukaisesti. "Osana laajaa ratkaisuvalikoimaamme nivottuna Master Builders Solutions -brändin alle, Master X-Seed on asettamassa uusia standardeja betoniteollisuuteen. Prosessien optimointi käyttämällä vähemmän energiaa ja tasainen tuotteen laatu auttavat asiakkaitamme tiellä kohti kestävämpää rakentamista", Fischer selittää.

Innovaatiopalkinnon betonin raaka-aineteollisuudelle myöntävät vuosittain FBF Betondienst, joka on isäntänä Ulmer BetonTagessa ja BFT International Betonwerk + Fertigteil-Technik-ammattilehti. Palkinnot annetaan innovaatioille esimerkiksi betoniteknologiassa. Arvioinnin kriteereinä ovat ehdokkaiden innovatiivisuus ja omaperäisyys, merkitys betonielementtien raaka-aineteollisuudelle, markkina- ja sovelluspotentiaali, sekä yhteensopivuus teknisten standardien kanssa.